Luchtkanalen leveren belangrijke bijdrage aan Frisse Scholen ambitie Hyperion Lyceum

mrt 09

 Het nieuwe Hyperion Lyceum in Amsterdam wordt gebouwd conform de Frisse Scholen klasse B certificeringscriteria. De binnenluchtkwaliteit speelt hierin een centrale rol, waaraan een zestal luchtbehandelingskasten, luchtverwarmingsbatterijen in alle ruimten en een uitgekiend luchtkanalensysteem een belangrijke bijdrage leveren. 

“In opdracht van W-installateur Breman Zwolle levert en monteert Schilt Luchtkanalen BV circa 3.000 m² rechthoekig en 1.000 m¹ rond kanaalwerk, waarmee het Hyperion Lyceum straks geluidsarm, veilig en energiezuinig wordt geklimatiseerd”, vertelt Leo ’t Jong, commercieel marketing manager bij Schilt. “Alle luchtkanalen voldoen aan de Luka C-certificeringscriteria, waarmee we tevens een belangrijke bijdrage leveren aan de duurzaamheids­ambitie van onze opdrachtgever.”

Verschillende diameters

In het project is gekozen voor meerdere luchtbehandelingskasten, die bovendien strategisch zijn opgesteld. Hierdoor kon het kanalenwerk minder groot gedimensioneerd worden. Een uitkomst, omdat het gebouw relatief weinig plafondhoogte heeft. “In plaats van standaard diameters van Ø 315 mm hebben wij circa 750 m¹ rond kanaalwerk uitgevoerd in diameters van Ø 200 en 250 mm”, vertelt ’t Jong. “En ook een deel van het rechthoekige kanaalwerk is kleiner uitgevoerd.” Daarbij blijft een deel van de luchtkanalen in het zicht. “Met name aan de binnenzijde, wat hoge eisen stelt aan de montage en afwerking van de luchtkanalen, de door Breman Zwolle aangeleverde appendages en de Armaflex isolatie.” Alle luchtkanalen zijn geproduceerd conform het Revit-ontwerp van Breman Zwolle en just-in-time -met eigen transportmiddelen- door Schilt op de bouwlocatie aangeleverd.

Prettig schoolklimaat

In een schoolgebouw zijn veel verschillende soorten ruimtes te vinden, die geschikt moeten zijn voor uiteenlopende doeleinden, vertelt ’t Jong. “Zo moet de klimaatinstallatie zorgen dat klaslokalen altijd van voldoende verse lucht worden voorzien, waarbij grote ruimtes als aula en kantine een andere aanpak vragen bij de uiteindelijke distributie van verse lucht. Ook de werkplekken voor docenten en stafpersoneel moeten worden voorzien van een comfortabel roosterplan, zodat voldoende frisse lucht -op de juiste temperatuur- bij de werkplek terechtkomt, zonder dat er tochtproblemen of oncomfortabele luchtval ontstaan. Want alleen dan kunnen leerlingen en personeel optimaal presteren, in een prettig schoolklimaat.”

 

Artikel geplaatst in: Installatie & Bouw nr 1 2018
Fotografie: Ferry Verheij