‘De installatie op het dak is onze showroom’

sep 08

Schilt Bedrijven kiest als klimaatspecialist voor high-end oplossing in eigen pand

Schilt Bedrijven in Meerkerk heeft een vernieuwd onderkomen. Het bedrijf koos voor het pand, dat met 450 vierkante meter is uitgebreid, een high-end klimaatoplossing met VRF. “Wij geloven in een gezond en prettig leef- en werkklimaat voor iedereen.”

Artikel geplaatst in: Warmtepompen nr.3 2017

Die lucht wordt via afzonderlijke roosters de ruimten ingeblazen.

Schilt transformeert. Het Meerkerkse bedrijf maakt de omslag van ‘luchtkanalenleverancier’ naar volwaardige installateur van het binnenklimaat. “Wij denken mee in het ontwerp, doen de engineering en monteren de installatie. Kortom, het totale pakket van leveren en monteren bij zowel bedrijven als particulieren ligt in onze handen”, aldus algemeen directeur Joop Heesen van de Schilt bedrijven. Zijn bedrijf bestaat uit drie werkmaatschappijen: Schilt Airconditioning, Schilt Luchtkanalen en Schilt Luchttechniek. Vanwege de nauwe samenwerking tussen deze drie bedrijven en de geïntegreerde aanpak neemt de faalkans tijdens projecten volgens hem enorm af. “Fouten worden vooraf gesignaleerd, en dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Bovendien blijven wij met deze aanpak uit de prijsdiscussie. Wij ontzorgen, in de breedte. Daarvoor is de markt bereid een bepaalde prijs te betalen.”

De transitie die Schilt doormaakt, heeft een extra impuls gekregen door het vernieuwde onderkomen waarin de ruim vijftig kantoormedewerkers dagelijks verblijven. “Het pand is uitgebreid met 450 vierkante meter, wij hebben hier nu 12.000 vierkante meter bebouwd. Op verschillende niveaus: de begane grond is verbouwd en bovenop de begane grond is een extra verdieping gebouwd, waar de tekenaars, engineers, werkvoorbereiders en projectleiders van Schilt Luchtkanalen hun intrek in hebben genomen.” Bovendien is in het hele pand het klimaatsysteem aangepast in samenwerking met Panasonic. “Gezien de grote sprong voorwaarts in energiebesparing die de invertergestuurde lucht/luchtwarmtepompen de laatste jaren hebben doorgemaakt, en mede omdat de oude luchtbehandeling voorzien was van naverwarming op een hooggestookt watertraject, hebben we besloten om de complete luchtbehandeling te vervangen. Wij hebben gekozen voor een TROX X-CUBE met warmtewiel en twee Panasonic Big-PACi-systemen voor koeling en naverwarming. De temperatuur is tot op de werkplek te regelen. Bovendien hebben wij de luchttoevoer verhoogd, waardoor er meer verse lucht het pand binnenstroomt”, vertelt directeur Jan de Man van Schilt Airconditioning.

Het team van Schilt met (vlnr) commercieel marketing manager Leo ’t Jong, Dirk Wieland directeur van Aircologic, directeur Jan de Man, technical support specialist Stefan van Houwelingen (zittend) en algemeen directeur Joop Heesen.

INVERTERGESTUURDE VRF

Het invertergestuurde VRF-systeem met twee separate DX-buitendelen is onder meer verantwoordelijk voor die extra luchttoevoer en voor de koeling en verwarming ervan. “Niet alles wat wij aan klimaatoplossingen hadden in het oude pand was afgeschreven, maar wij hebben heel duidelijk de keuze gemaakt voor een complete vernieuwing van het klimaatsysteem. Ook omdat wij daarmee de meeste energie kunnen besparen: alleen al op de nieuwe buitenunits is een rendementsverbetering van 8 procent gerealiseerd.” De DX-buitenunits zijn direct aangesloten op een luchtbehandelingskast die in totaal 9.000 kuub lucht kan verwarmen, koelen of bevochtigen. Die lucht wordt via afzonderlijke roosters de ruimten ingeblazen. Daarnaast zijn er 25 losse binnendelen geïnstalleerd.

“Dankzij deze oplossing kunnen medewerkers de temperatuur op bijna iedere werkplek afzonderlijk regelen, eigenlijk hun eigen microklimaat creëren.”

Zijn er weinig personen in de ruimte, dan wordt er minimaal of niet geventileerd, en bij meer personen ventileert het ventilatiesysteem meer, zodat de temperatuur en luchtkwaliteit constant blijven. Via het regelsysteem wordt de benodigde capaciteit bepaald. Hierdoor ontstaat een nauwkeurige, energiezuinige en comfortabele werkomgeving”, aldus De Man.

De inblaastemperatuur is begrensd op 15 à 16°C. “Bij de toevoer van koudere lucht dan de luchttemperatuur die in een vertrek aanwezig is, bestaat namelijk altijd het gevaar van koudeval. Een Trox-wervelrooster vermengt de lucht met de omgevingslucht waardoor koudeval niet waargenomen wordt”, vertelt Stefan van Houwelingen, technical support specialist bij Schilt. De inblaastemperatuur kan zelfs bij een buitentemperatuur van -20°C oplopen tot boven de 20°C. Een belangrijke rol hierbij speelt het warmtewiel. “Energieterugwinning met behulp van een warmtewiel, met in ons geval een rendement van 71,6 procent, komt de warmtebehoefte laag uit. De verwarmingscapaciteit is met wel 25 procent gedaald ten opzichte van de oude situatie”, weet Van Houwelingen.

Medewerkers kunnen per werkplek hun eigen microklimaat creëren dankzij de verschillende regelaars.

CLOUDOPLOSSINGEN

Vernieuwend is ook de cloudoplossing. “Dit systeem van Panasonic stelt ons in staat om volledige controle te krijgen over de installatie. Met één klik ontvangen wij van alle onderdelen statusupdates, realtime. Hiermee kunnen wij storingen voor zijn en zo kosten besparen”, vertelt Van Houwelingen. Verder zijn voor hem realtime de CO2-uitstoot en de COP-waarde van de installatie inzichtelijk. “Ook zijn alle temperaturen bekend en op afstand in te regelen. In de oude situatie bleef het systeem nogal eens ruimten verwarmen, terwijl er helemaal niemand in het pand aanwezig was. Dat behoort nu tot het verleden, ook dankzij de nachtbewaking.” Via de cloudoplossing zijn ook de twee airco-units in de serverruimte – die overigens los staan van het VRF-klimaatsysteem – te beheren. “Waarom twee? Bij een storing van één van beide neemt de ander het over. Zo hebben wij 100 procent de garantie van een gekoelde serverruimte en daarmee bouwen wij dus bedrijfszekerheid in”, legt Van Houwelingen uit. Die airco’s zijn volgens hem overigens niet zomaar airco’s. “Een serverruimte-airco moet geschikt zijn om 24 uur per dag en 7 dagen per week, week in week uit te kunnen draaien. Dit stelt andere eisen aan de airco dan één die je in de woonkamer toepast. Er zijn andere, sterkere componenten voor gebruikt.”

 

 

Het invertergestuurde VRF-systeem met twee separate DX-buitendelen.

Een belangrijk deel van het klimaatsysteem van Schilt staat buiten op het dak. Voor de specialist spreekt het voor zich dat dit optimaal is afgewerkt. “Dit klimaatsysteem is vooruitstrevend. Dat tonen wij dan ook graag aan onze klanten. Het dak is daarmee onze showroom geworden”, lacht algemeen directeur Heesen. Schilt heeft ondertussen al ruime ervaring in het plaatsen van luchtbehandelingskasten voorzien van lucht/luchtwarmtepompen. Van Houwelingen: “Bij vervanging van conventionele verwarming voor lucht/luchtwarmtepompen in de luchtbehandelingskast hebben wij bij onze klanten al flinke besparingen op de energiekosten weten te realiseren. Dit gaat meestal wel gepaard met vervanging of indien mogelijk aanpassing van de regeling. Door een goed doordachte regeling, en instelling daarvan, wordt de energiezuinigheid van de warmtepompen namelijk optimaal benut.