ALLE SPECIALISMEN ONDER ÉÉN DAK

sep 12

De ontwikkelingen in de bouw gaan razendsnel. De markt trekt voorzichtig aan, maar marges staan nog sterk onder druk. Daarnaast is als gevolg van de crisis bij veel bouwgerelateerde bedrijven de technische kennis verdwenen, onder andere vanwege de uitstroom van ervaren medewerkers. Hierdoor wordt steeds vaker een beroep gedaan op de kennis en kunde van producenten en leveranciers. Ook in de installatiebranche, waar de Schilt werkmaatschappijen Schilt Luchtkanalen, Schilt Luchttechniek en Schilt Airconditioning maximaal op inspelen. 

Artikel geplaatst in: Installatie & Bouw nr 4 2017

Ventilatie- en luchtbehandelingsspecialist Schilt bevindt zich middenin de transitiefase van sec luchtkanalenleverancier naar een luchtkanaleninstallateur die de opdrachtgever volledig ontzorgt. “Als betrokken en servicegerichte bouwteampartner denken wij graag mee over de best passende oplossing voor ieder project”, vertelt commercieel marketing manager Leo ’t Jong. “Van advies, calculatie, ontwerp, (BIM)engineering en werkvoorbereiding tot en met de uiteindelijke levering en realisatie, inclusief luchttechnische componenten, flexibele slangen, roosters, volumeregelaars, geluiddempers, brandkleppen en montagematerialen. Waarbij we tevens het inmeten op locatie en de verwerking van alle gegevens in de productie- c.q. montagetekeningen verzorgen.” Om hier optimaal invulling aan te geven, worden alle tekenaars, CAD-/BIM-engineers, werkvoorbereiders en projectleiders sinds begin dit jaar ondergebracht op de nieuwe kantoorverdieping van Schilt in Meerkerk.

MAXIMAAL COMFORT, MINIMAAL ENERGIEVERBRUIK

“Hoe eerder we bij een project worden betrokken, hoe beter we invulling kunnen geven aan de ventilatie- en luchtbehandelingstechniek in een gebouw”, benadrukt ’t Jong. “Met als resultaat een maximaal comfort, tegen een minimaal energieverbruik. Waarvoor we niet alleen actief meedenken over de maakbaarheid van de installatie, maar ook over het technisch ontwerp en de benodigde afmetingen en luchtdebieten, conform het Programma van Eisen van de opdrachtgever en rekening houdend met de geluidsnormen, brandveiligheidseisen, et cetera.”

BIM-IMPLEMENTATIE

Schilt is al ruim veertig jaar specialist in klimaattechniek. Sinds de oprichting in 1976 is het bedrijf uitgegroeid tot een toonaangevend leverancier van luchttechnische installaties en componenten. “Sinds 1985 zijn we exclusief voorraadhouder van TROX-componenten in Nederland. Daarbij leveren we het complete assortiment van De Wit Ventilatoren, evenals de flexibele slangen en geluiddempers van Rodaco. In 1995 zijn we gestart met airconditioning, inclusief de split-airconditioningsystemen en VRF-systemen van Toshiba, Panasonic en LG, waarmee we een totaal binnenklimaatpakket voor de installateur kunnen leveren. Vanaf de (TROX) luchtbehandelingskasten tot en met de toevoerroosters in de ruimtes”, aldus ’t Jong. “Om hier nog beter handen en voeten aan te geven, zijn we enige tijd geleden een BIM-implementatie gestart, waarmee de organisatie naar een nog hoger niveau wordt getild. Waarbij we bij voorkeur actief gebruikmaken van de Luka BIM-bibliotheek.”

CERTIFICERING EN KWALITEITSCONTROLE

“We hebben de kennis, kunde én flexibiliteit in huis om niet alleen op kleine, maar ook op grote projecten professioneel te opereren, zonder in te boeten aan de kwaliteit die je van een familiebedrijf mag verwachten”, vertelt ‘t Jong. “Deze kwaliteit wordt gewaarborgd door een verregaande certificering en kwaliteitscontrole. Sinds 2001 zijn wij lid van Luka, dat de kwaliteit van onze luchtkanalen borgt. Onze producten voldoen minimaal aan Luka-luchtdichtheidsklasse C. Daarnaast zijn we VCA-gecertificeerd, STEK-erkend en PED-gecertificeerd.”

Alle luchtkanalenspecials worden in eigen huis geproduceerd, vertelt hij, wat tevens geldt in geval van wijzigingen. “Zodat de bouw geen vertraging oploopt. Om hierbij een hoge kwaliteit te waarborgen, verzorgen wij tevens voor bijna alle projecten een persproef van de luchtkanalen inclusief de appendages, waarna het Luka luchtdichtheidsklasse C-certificaat wordt overhandigd. Vervolgens worden alle onderdelen – met eigen transportmiddelen – just-in-time naar de bouw vervoerd en gemonteerd. Want ook dat is ontzorgen, volgens Schilt.”